Šumska kupina
U ponudi imamo duboko zamrznute kultivirane sorte kupine: Loh Nes, Džambo, Čačanska.
Kupinu uzgajamo i njegujemo na zasadima naših kooperanata tokom cijele godine, a u ponudi imamo slijedeća pakovanje:
- 1×11
- 4×2,5
- Ili po želji kupca
Šumska kupina
- Šumsku kupinu sakupljamo na našim okolnim planinama, pažljivo otkupljujemo, zamrzavamo i skladištimo.
- U ponudi imamo slijedeća pakovanja:
- 1×11 kg
- 4x 2,5 kg
- Ili po želji kupca
Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća.
Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati holesterol.
Kupine su čak deset puta bogatije antioksidantima nego paradajz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnicama.
Specifičan antioksidans kojeg sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.
Kupine su visoke prehrambene vrijednosti i sadrže vitamin C,K,B9 i esencijalni mineral mangan.
Šumska borovnica
U ponudi imamo:
- Zmrznutu kultivisanu borovnicu
- Zamrznutu šumsku borovnicu
- Kvaliete:
- A klasa
- B klasa
Kultivisana borovnica ima krupnije bobice koje se kreću od 8 do 16 i više mm, dok šumska ima dosta sitnije plodove i kreću se oko 11 mm.
- Pakovanje ovog proizvoda radimo :
- 1×10 kg,
- 4x 2,5 kg.
- ili po iskazanoj želji kupca.
- Izvozne zemlje: Zemlje EU
Borovnica je višegodišnja vrsta lat. Naziva Vaccinium myrtillus. Najviše je cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava kako ploda tako i lista. Najpoznatija ljekovita svojstva su:
- pomaže kod problema sa jetrom žući i žućnih puteva
- koristi se kod akutnih i hroničnih oboljenja želuca i probavnog trakta
- preporučuje se kod svih hroničnih dijareja
- pomaže u poboljšanju funkcije mozga najviše djelujući pšozitivno na kratkoroćno pamčenje starije populacije.
- korisna je u liječenju dijabetesa, te kod oboljenja srca i krvnih sudova
- borovnica je voće najveće nutritivne gustoće.
Hemijski sastav borovnice je slijedeći:
- Kcal – 57
- ugljiko hidrati – 14,5 g
- vlakna 2,4 g
- Vitamin C – 9,7 mg
- Vitamin K – 19,3 µg
- mangan – 0,3 mg.
Bobice borovnce su gotovo bez mirisa, kiselkasno slatkog ukusa a sok je tamnoplave boje. Sadže mnogo antioksidanata u polodu. Mogu se konzumirati sezonski u sviježem stanju, osušene ili zamrznute.
Šumska jagoda
U ponudi imamo šumsku jagodu ubranu sa planina u našoj zemlji u slijedećim pakovanjima:
- 1×10
- 10×1
- 4×2,50
- 0,450 ili po želji kupca
Šumska jagoda (Fragaria vesca) je kultura koja raste na rubovima šuma, špumskim proplancima i krčevinama.
Zbog svog hemiskog sastava jagoda je veoma cijenjena i koristi se u ljekovite svrhe. Svijež plod jagode se koristi kod želučanih problema, za jačanje organizma, poboljšavanje probave i izlučivanje vode iz organizma. Tkođe se koristi kod prehlade i upale grla te za jačanje desni i regulisanje rada crijeva.
Hemijski sastav je slijedeći:
- Voda – 81 %
- fruktoza i glukoza 6%
- željezo 0,8%
- Vitamin C 60mg
- Kalij 145mg
- Energetska vrijednost na 100 gr – 30 kcl
- Ima lijep intezivan miris i sladak okus.
Šumska brusnica
Brusnica je još jedna voćka koja ima mnoge zdravstvene koristi.
Brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcij, kalij, magnezij i željezo. Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protuupalni i diuretski učinak.
Brusnici se pripisuju mnoga ljekovita svojstva ako se primjenjuje u pravilnom obliku i u primjerenoj dozi:
- pomaže kod infekcija mokraćnog sustava
- pomaže kod edema
- štiti od bolesti desni
- smanjuje rizik od raka
- jača imunitet, mikrobiološku floru želuca i crijeva
- pomaže kod dispepsije, pogotovo uzrokovane Helicobacter pylori
- pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
- snižava razinu kolesterola
- pozitivno utječe na zdravlje očiju
- pomaže kod reume i gihta
- smanjuje razinu šećera u krvi
- poboljšava kvalitetu kose, kože, noktiju
Brusnice se često koriste u prehrani u obliku soka ili kao dodatak u jelima poput pita, kolača i umaka. Preporučuje se konzumiranje svježih ili smrznutih brusnica, umjesto konzumiranja proizvoda koji sadrže dodani šećer.
Šipak
Latinski naziv za šipurak ili šipak je Rosa canina. U našim krajevima je jako mnogo rasprostranjen kako po brežuljkastim dijelovima i planinama tako i u nižim predjelima ili uz rijeke. Plodovi s beru ručno, na okolnim terenima u BiH.
U ponudi imamo šipurak ubran u čistoj prirodi i većim dijelom ubran na našim planinama. Široka mreža kooperanata po terenu nam pomaže da našu ponudu obogatimo sa ovom veoma cijenjenom kulturom.
Sve više u zadnje vrijeme vidimo trend i kultiviranja ove kulture, pa očekujemo u skorijoj budućnosti u našoj ponudi imati i kultivirai šipurak.
Šipurak ima izuzetno veliki udio vitamina C u svom plodu. Pored vitamina C šipurak još sadrži i B1, B2, K, organske kiseline, tanine flavonoide, mineralne soli.
Pomaže u liječenju slijedećih bolesti: hepatitis, holangitis, insuficijencija jetre, dijarea, dizentrija, hemoragije, bubrežni kamenac, avitaminoza,regulaciji hormona, čisti krv.
Smrekova boba
Smrekova boba lat. Juniperius communis je iztuzetno cijenjena i tražena kultura. Nalazimo je mnogo na našim planinama i uspješno sakupljamo preko naših kooperanata.
Nakon sakupljanja, smrekovu bobu zamrzavamo ili sušimo i pakujemo po želji kupca.
Za lijek se od smreke koriste plodov, iglice, vrhovi grančica i samo drvo. Izuzetno je ljekovita.Smreka ili kako se još našiva kleka se koristi u jačanju živaca i želuca, ćisti krv, djeluje kao antioksidant, izaziva znojenje i liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamenac i pijesak u žući, bubrezima i mokraćnom mjehuru. Preporučuje se u borbi protiv plučnih bolesti i astme. Ljekovitost najviše potiče od eteričnih ulja koja se nalaze u plodovima smreke.
Plod kleke sadrži do 2,5% etarskog ulja, flavonoide, proantocijane, šećere