Bogat antioksidansima, vitaminom C i vlaknima
Šipurak je izvrstan izbor za poboljšanje općeg zdravlja, a njegove prednosti uključuju jačanje imunološkog sustava, smanjenje upala, snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje probave i prevenciju raka.

www.vitalfruit.ba

Šipurak/Šipak

Latinski naziv za šipurak ili šipak je Rosa canina. U našim krajevima je jako mnogo rasprostranjen kako po brežuljkastim dijelovima i planinama tako i u nižim predjelima ili uz rijeke. Plodovi s beru ručno, na okolnim terenima u BiH.

U ponudi imamo šipurak ubran u čistoj prirodi i većim dijelom ubran na našim planinama. Široka mreža kooperanata po terenu nam pomaže da našu ponudu obogatimo sa ovom veoma cijenjenom kulturom.

Sve više u zadnje vrijeme vidimo trend i kultiviranja ove kulture, pa očekujemo u skorijoj budućnosti u našoj ponudi imati i kultivirai šipurak.

Šipurak ima izuzetno veliki udio vitamina C u svom plodu. Pored vitamina C šipurak još sadrži i B1, B2, K, organske kiseline, tanine flavonoide, mineralne soli.

Pomaže u liječenju slijedećih bolesti: hepatitis, holangitis, insuficijencija jetre, dijarea, dizentrija, hemoragije, bubrežni kamenac, avitaminoza,regulaciji hormona, čisti krv.