Kolač od jabuka
sa vrhnjem

Za svaku priliku...

Isprobajte sada!

Sastojci:

TIJESTO:
– 5 jaja
– 150 g maslaca
– 100 g šećera
– 1 prstohvat soli
– 200 g glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo

NADJEV:
– 800 g očišćenih jabuka
– 1 žlica limunovog soka
– 500 ml mlijeka
– 30 g šećera
– 1 puding od vanilije
– 1 jaje
– 1 žumanjak

PRELJEV:
– 250 g kiselog vrhnja 20% mm
– 30 g šećera
– 2 vanilin šećera
– 3 jaja

OSIM TOGA:
Maslac i krušne mrvice za tepsiju šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Tepsiju 37×22 cm premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama.
Jabuke ogulite, prepolovite, uklonite koštice, pa narežite na tanke ploške. Pokapajte ih limunovim sokom.

2. Za tijesto, otopite maslac u maloj posudi pa ostavite da se djelomično ohladi.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa ih istucite sa 1 prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, a zatim otopljeni maslac. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka i pažljivo promiješajte drvenom žlicom.

3. Za nadjev, skuhajte puding od mlijeka, praška za puding i šećera. Maknite s vatre.
Pomiješajte jaje i žumanjke, pa brzim pokretima umiješajte u vrući puding.

4. Stavite tijesto u tepsiju i poravnajte. Zalijte ga vrućim pudingom, a po pudingu rasporedite narezane jabuke.

5. Za preljev umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte kiselo vrhnje, pa prelijte preko jabuka.
Kolač pecite oko 50 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 175°C. Napravite provjeru čačkalicom.
Hladan kolač pospite šećerom u prahu.

Voćni dodatak za kućne deserte i pečenje su kockice desertnih jabuka, aromatične i slatke. Jabuke se mogu dodavati francuskim i kvasnim kolačima, štrudlama, tortama… Također će poslužiti kao dekoracija za sladoled i deserte, kao i punjenje smrznutih kolača. Proizvod se može koristiti i u slatkim jelima poput palačinki, pieroga, riže, palačinki, racucha i punjenja za mesna jela.

Informacije za alergičare:

U postrojenju se koristi pšenica/gluten, sumpor-dioksid, mlijeko.

Sastojci: jabuke (91%), šećer, modificirani škrob, regulator kiselosti – limunska kiselina, antioksidansi – askorbinska kiselina, sumpor-dioksid, aroma.

Hranljiva vrijednost: na 100 g:

Energetska vrijednost: 307 kJ/73 kcal, masti: 0 g, od toga zasićene masne kiseline: 0 g, ugljikohidrati: 15 g, od toga šećeri: 13 g, vlakna: 1,8 g, proteini: 0 g, sol: 0 g.

Način čuvanja:čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Zemlja porijekla: Poljska