Kolač od
jabuka

Za svaku priliku...

Isprobajte sada!

Sastojci:

Potrebno je za tjesto:
– 400 g brašna
– 80 g šećerau prahu
– 200 g mekog butera /maslaca
– 1 jaje
– 1 mala kašika praška za pecivo (5g)
– 35 ml soka od jabuka

Potrebno je za punjenje:
– 1/2 kg jabuka
– 1/2 kesice vanila puding – Dolcela
– 50 g šećera
– Cimt po ukusu

Gus od šećera:
–  100 g šećerau prahu
– 20 ml vode

Priprema:

1. Tjesto: sve sjediniti i umjesiti, zamotati u foliju i ostaviti na hladno dok ne pripremite punjenje. Jabuke oguliti i naribati pa im odmah dodati šećer, vanila puding i cimt po ukusu i dobro izmješati.

2. Prirpemiti pleh malo manji obložen sa papirom za pečenje. Tjesto podjeliti na 2 jednaka dijela. Prvi dio na malo brašna razviti veličine pleha i obložiti ga, ivice sa budu isto malo pokrivene. Preko izbosti na vijše mijesta sa viljuškom.

3. Preko sad usuti jabuka smjesu i poravnjati. Drugi dio tjesta isto tako razviti i staviti preko jabuka i opet izbosti sa viljuškom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 25 minuta.

Ohlađen kolač premazati sa gusom od šećera: šećeri vodu dobro viljuskom izmiješati i odmah preliti preko i po želji cimt odmah, te ostaviti da se stegne.

Voćni dodatak za kućne deserte i pečenje su kockice desertnih jabuka, aromatične i slatke. Jabuke se mogu dodavati francuskim i kvasnim kolačima, štrudlama, tortama… Također će poslužiti kao dekoracija za sladoled i deserte, kao i punjenje smrznutih kolača. Proizvod se može koristiti i u slatkim jelima poput palačinki, pieroga, riže, palačinki, racucha i punjenja za mesna jela.

Informacije za alergičare:

U postrojenju se koristi pšenica/gluten, sumpor-dioksid, mlijeko.

Sastojci: jabuke (91%), šećer, modificirani škrob, regulator kiselosti – limunska kiselina, antioksidansi – askorbinska kiselina, sumpor-dioksid, aroma.

Hranljiva vrijednost: na 100 g:

Energetska vrijednost: 307 kJ/73 kcal, masti: 0 g, od toga zasićene masne kiseline: 0 g, ugljikohidrati: 15 g, od toga šećeri: 13 g, vlakna: 1,8 g, proteini: 0 g, sol: 0 g.

Način čuvanja:čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Zemlja porijekla: Poljska