www.vitalfruit.ba

Kultivirano voće

Svježe, sočno, ukusno – Kultivirano voće za vašu trpezu…

Malina

Malina je višegodišnja vrsta lat. naziv Rubus ideus. Stari Grci su poznavali i cijenili ovu kulturu pa tako naziv Ideus potiče od imena planine Ida na Kreti. Rimljani su ovu kulturu doveli na područje EU, a u srednjem vijeku se koristila kao ljekovita biljka i za pripremu boja. Ekstrakt plodova djeluje protiv:

  • virusa
  • snižava šećer u krvi aktivirajući pankreas na lučenje inzulina,
  • daje zaštitu protiv razvoja malignih bolesti
  • spriječava razmnožavanje stanica raka
  • štiti od visoke tjelesne temperature i
  • infektivnih bolesti.
  • Sve navedeno dokazuje hemijski sastva maline na 100 gr koji se sastoji iz:
  • Kcal – 34
  • kJ- 142
  • voda – 84g
  • masnoće – 0,3g
  • Kalij – 170mg
  • Kalcij – 40 mg
  • Magnezij – 30 mg
  • Vitamin C – 25 mg

Malina je veoma ugodnog slatkog in specifičnog okusa te se zbog prisustva vlakana i antioksidnata se smatra super hranom. Iako je sezonska vrsta koja se konzumira maksimalno 1-2 dana nakon berbe u sviježem stanju, pažljivim zamrzavanje i skladištenjem na – 20 stepeni možete uživati u ovoj kulturi tokom cijele godine.

Kupina

U ponudi imamo duboko zamrznute kultivirane sorte kupine: Loh Nes, Džambo, Čačanska.

Kupinu uzgajamo i njegujemo na zasadima naših kooperanata tokom cijele godine, a u ponudi imamo slijedeća pakovanje:

  • 1×11
  • 4×2,5
  • Ili po želji kupca

Šumska kupina

  • Šumsku kupinu sakupljamo na našim okolnim planinama, pažljivo otkupljujemo, zamrzavamo i skladištimo.
  • U ponudi imamo slijedeća pakovanja:
  • 1×11 kg
  • 4x 2,5 kg
  • Ili po želji kupca

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća.

Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati holesterol.

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidantima nego paradajz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnicama.

Specifičan antioksidans kojeg sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

Kupine su visoke prehrambene vrijednosti i sadrže vitamin C,K,B9 i esencijalni mineral mangan.

Borovnica

U ponudi imamo:

  • Zmrznutu kultivisanu borovnicu
  • Zamrznutu šumsku borovnicu
  • Kvaliete:
  • A klasa
  • B klasa

Kultivisana borovnica ima krupnije bobice koje se kreću od 8 do 16 i više mm, dok šumska ima dosta sitnije plodove i kreću se oko 11 mm.

  • Pakovanje ovog proizvoda radimo :
  • 1×10 kg,
  • 4x 2,5 kg.
  • ili po iskazanoj želji kupca.
  • Izvozne zemlje: Zemlje EU

Borovnica je višegodišnja vrsta lat. Naziva Vaccinium myrtillus. Najviše je cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava kako ploda tako i lista. Najpoznatija ljekovita svojstva su:

  1. pomaže kod problema sa jetrom žući i žućnih puteva
  2. koristi se kod akutnih i hroničnih oboljenja želuca i probavnog trakta
  3. preporučuje se kod svih hroničnih dijareja
  4. pomaže u poboljšanju funkcije mozga najviše djelujući pšozitivno na kratkoroćno pamčenje starije populacije.
  5. korisna je u liječenju dijabetesa, te kod oboljenja srca i krvnih sudova
  6. borovnica je voće najveće nutritivne gustoće.

Hemijski sastav borovnice je slijedeći:

  • Kcal – 57
  • ugljiko hidrati – 14,5 g
  • vlakna 2,4 g
  • Vitamin C – 9,7 mg
  • Vitamin K – 19,3 µg
  • mangan – 0,3 mg.

Bobice borovnce su gotovo bez mirisa, kiselkasno slatkog ukusa a sok je tamnoplave boje. Sadže mnogo antioksidanata u polodu. Mogu se konzumirati sezonski u sviježem stanju, osušene ili zamrznute.

Šumska jagoda

U ponudi imamo šumsku jagodu ubranu sa planina u našoj zemlji u slijedećim pakovanjima:

  • 1×10
  • 10×1
  •  4×2,50
  • 0,450 ili po želji kupca

Šumska jagoda (Fragaria vesca) je kultura koja raste na rubovima šuma, špumskim proplancima i krčevinama.

Zbog svog hemiskog sastava jagoda je veoma cijenjena i koristi se u ljekovite svrhe. Svijež plod jagode se koristi kod želučanih problema, za jačanje organizma, poboljšavanje probave i izlučivanje vode iz organizma. Tkođe se koristi kod prehlade i upale grla te za jačanje desni i regulisanje rada crijeva.

Hemijski sastav je slijedeći:

  • Voda – 81 %
  • fruktoza i glukoza 6%
  •  željezo 0,8%
  • Vitamin C 60mg
  •  Kalij 145mg
  • Energetska vrijednost na 100 gr – 30 kcl
  • Ima lijep intezivan miris i sladak okus.

Šljiva

Šljiva lat. naziva Prunus domestica, veoma je traženo i cijenjeno voće. U našoj bogatoj ponudi imamo duboko zamrznutu ručno sječenu šljivu, bez košpica. Zreli plodovi šljive bez oksidacije, bez vegetativnih organskih ili stranih primjesa, bez buđi, truleži i aditiva. Duboko zamrznuta šljiva može biti

 –  I klasa : 70 – 80% zreo, zdrav plod za restorane i slastičarske dekoracije

 –  II klasa: 100% zdrav, zreo plod , mješanih sorti

 – III klasa: šljiva original, bez prebiranja.

Pakovanu na slijedeći način:

 – 1×10 kg

 – 4×2,5 kg

Ili po želji kupca.

Šljiva je izuzetno cijenjena kultura zbog svog okusa i snažnog ljekovitog djelovanja. 

Odličan je izvor  vitamina kao što su: Vitamin C, K, E, B6, folna kiselina i niacin. Ima izuzetno visoka antioksidativna svojstva.

Pomaže u liječenju raznih bolesti kao što su: poboljšanje rada srca, poboljšanje apsorpcije željeza, poboljšava probavu, vrši reguliranje šećera u krvi, čuva zdravlje kostiju te pomaže u regulaciji tjelesne težine.

Šljiva je izuzetno cijenjena kultura zbog svog okusa i snažnog ljekovitog djelovanja. 

Odličan je izvor  vitamina kao što su: Vitamin C, K, E, B6, folna kiselina i niacin. Ima izuzetno visoka antioksidativna svojstva.

Pomaže u liječenju raznih bolesti kao što su: poboljšanje rada srca, poboljšanje apsorpcije željeza, poboljšava probavu, vrši reguliranje šećera u krvi, čuva zdravlje kostiju te pomaže u regulaciji tjelesne težine.

Višnja

Višnja lat. Prunus cerasus, uspješno se uzgaja u našim krajevima. Veoma je cijenjena za proizvodnju sokova, raznih vrsta slastica i izuzetno je korisna kao zamrznuti plodovi.

U našoj ponudi imamo duboko zamrznutu višnju bez košpica pakovanu po želji kupca a najčešće su to slijedeća pakovanja:

  • 1x 11 kg
  • 4×2,5 kg.

Ljekovita svojstva višnje

  • Hrani i štiti mozak
  • Smanjuje rizik od dijabetesa i snižava nivo šećera u krvi
  • Pomaže kod bolesti bubrega
  • Blagotvorno djeluje na sistem za varenje
  • Potpomaže mršavljenju i kontroli tjelesne težine
  • Poboljšava san i oslobađa od stresa
  • Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • Pomaže kod upale mokraćnih kanala