www.vitalfruit.ba

Malina

Malina je višegodišnja vrsta lat. naziv Rubus ideus. Stari Grci su poznavali i cijenili ovu kulturu pa tako naziv Ideus potiče od imena planine Ida na Kreti. Rimljani su ovu kulturu doveli na područje EU, a u srednjem vijeku se koristila kao ljekovita biljka i za pripremu boja. Ekstrakt plodova djeluje protiv:

  • virusa
  • snižava šećer u krvi aktivirajući pankreas na lučenje inzulina,
  • daje zaštitu protiv razvoja malignih bolesti
  • spriječava razmnožavanje stanica raka
  • štiti od visoke tjelesne temperature i
  • infektivnih bolesti.

Sve navedeno dokazuje hemijski sastav maline na 100 gr. koji se sastoji iz:

  • Kcal – 34
  • kJ- 142
  • voda – 84g
  • masnoće – 0,3g
  • Kalij – 170mg
  • Kalcij – 40 mg
  • Magnezij – 30 mg
  • Vitamin C – 25 mg
Bogata ljekovita svojstva
Maline su bogate antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Malina je veoma ugodnog slatkog in specifičnog okusa te se zbog prisustva vlakana i antioksidnata se smatra super hranom.

Iako je sezonska vrsta koja se konzumira maksimalno 1-2 dana nakon berbe u sviježem stanju, pažljivim zamrzavanje i skladištenjem na – 20 stepeni možete uživati u ovoj kulturi tokom cijele godine.