www.vitalfruit.ba
Malina
Malina je višegodišnja vrsta lat. naziv Rubus ideus. Stari Grci su poznavali i cijenili ovu kulturu pa tako naziv Ideus potiče od imena planine Ida na Kreti. Rimljani su ovu kulturu doveli na područje EU, a u srednjem vijeku se koristila kao ljekovita biljka i za pripremu boja. Ekstrakt plodova djeluje protiv:
- virusa
- snižava šećer u krvi aktivirajući pankreas na lučenje inzulina,
- daje zaštitu protiv razvoja malignih bolesti
- spriječava razmnožavanje stanica raka
- štiti od visoke tjelesne temperature i
- infektivnih bolesti.
Sve navedeno dokazuje hemijski sastav maline na 100 gr. koji se sastoji iz:
- Kcal – 34
- kJ- 142
- voda – 84g
- masnoće – 0,3g
- Kalij – 170mg
- Kalcij – 40 mg
- Magnezij – 30 mg
- Vitamin C – 25 mg
Bogata ljekovita svojstva
Maline su bogate antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Malina je veoma ugodnog slatkog in specifičnog okusa te se zbog prisustva vlakana i antioksidnata se smatra super hranom.
Iako je sezonska vrsta koja se konzumira maksimalno 1-2 dana nakon berbe u sviježem stanju, pažljivim zamrzavanje i skladištenjem na – 20 stepeni možete uživati u ovoj kulturi tokom cijele godine.