www.vitalfruit.ba

Šumsko voće

Otkrijte tajne šumske raskoši…

Šumska kupina

U ponudi imamo duboko zamrznute kultivirane sorte kupine: Loh Nes, Džambo, Čačanska.

Kupinu uzgajamo i njegujemo na zasadima naših kooperanata tokom cijele godine, a u ponudi imamo slijedeća pakovanje:

  • 1×11
  • 4×2,5
  • Ili po želji kupca

Šumska kupina

  • Šumsku kupinu sakupljamo na našim okolnim planinama, pažljivo otkupljujemo, zamrzavamo i skladištimo.
  • U ponudi imamo slijedeća pakovanja:
  • 1×11 kg
  • 4x 2,5 kg
  • Ili po želji kupca

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća.

Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati holesterol.

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidantima nego paradajz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnicama.

Specifičan antioksidans kojeg sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

Kupine su visoke prehrambene vrijednosti i sadrže vitamin C,K,B9 i esencijalni mineral mangan.

Šumska borovnica

U ponudi imamo:

  • Zmrznutu kultivisanu borovnicu
  • Zamrznutu šumsku borovnicu
  • Kvaliete:
  • A klasa
  • B klasa

Kultivisana borovnica ima krupnije bobice koje se kreću od 8 do 16 i više mm, dok šumska ima dosta sitnije plodove i kreću se oko 11 mm.

  • Pakovanje ovog proizvoda radimo :
  • 1×10 kg,
  • 4x 2,5 kg.
  • ili po iskazanoj želji kupca.
  • Izvozne zemlje: Zemlje EU

Borovnica je višegodišnja vrsta lat. Naziva Vaccinium myrtillus. Najviše je cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava kako ploda tako i lista. Najpoznatija ljekovita svojstva su:

  1. pomaže kod problema sa jetrom žući i žućnih puteva
  2. koristi se kod akutnih i hroničnih oboljenja želuca i probavnog trakta
  3. preporučuje se kod svih hroničnih dijareja
  4. pomaže u poboljšanju funkcije mozga najviše djelujući pšozitivno na kratkoroćno pamčenje starije populacije.
  5. korisna je u liječenju dijabetesa, te kod oboljenja srca i krvnih sudova
  6. borovnica je voće najveće nutritivne gustoće.

Hemijski sastav borovnice je slijedeći:

  • Kcal – 57
  • ugljiko hidrati – 14,5 g
  • vlakna 2,4 g
  • Vitamin C – 9,7 mg
  • Vitamin K – 19,3 µg
  • mangan – 0,3 mg.

Bobice borovnce su gotovo bez mirisa, kiselkasno slatkog ukusa a sok je tamnoplave boje. Sadže mnogo antioksidanata u polodu. Mogu se konzumirati sezonski u sviježem stanju, osušene ili zamrznute.

Šumska jagoda

U ponudi imamo šumsku jagodu ubranu sa planina u našoj zemlji u slijedećim pakovanjima:

  • 1×10
  • 10×1
  •  4×2,50
  • 0,450 ili po želji kupca

Šumska jagoda (Fragaria vesca) je kultura koja raste na rubovima šuma, špumskim proplancima i krčevinama.

Zbog svog hemiskog sastava jagoda je veoma cijenjena i koristi se u ljekovite svrhe. Svijež plod jagode se koristi kod želučanih problema, za jačanje organizma, poboljšavanje probave i izlučivanje vode iz organizma. Tkođe se koristi kod prehlade i upale grla te za jačanje desni i regulisanje rada crijeva.

Hemijski sastav je slijedeći:

  • Voda – 81 %
  • fruktoza i glukoza 6%
  •  željezo 0,8%
  • Vitamin C 60mg
  •  Kalij 145mg
  • Energetska vrijednost na 100 gr – 30 kcl
  • Ima lijep intezivan miris i sladak okus.

Šumska brusnica

Brusnica je još jedna voćka koja ima mnoge zdravstvene koristi. 

Brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcij, kalij, magnezij i željezo. Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protuupalni i diuretski učinak. 

Brusnici se pripisuju mnoga ljekovita svojstva ako se primjenjuje u pravilnom obliku i u primjerenoj dozi:

  • pomaže kod infekcija mokraćnog sustava
  • pomaže kod edema
  • štiti od bolesti desni
  • smanjuje rizik od raka
  • jača imunitet, mikrobiološku floru želuca i crijeva
  • pomaže kod dispepsije, pogotovo uzrokovane Helicobacter pylori 
  • pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
  • snižava razinu kolesterola
  • pozitivno utječe na zdravlje očiju
  • pomaže kod reume i gihta
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • poboljšava kvalitetu kose, kože, noktiju

Brusnice se često koriste u prehrani u obliku soka ili kao dodatak u jelima poput pita, kolača i umaka. Preporučuje se konzumiranje svježih ili smrznutih brusnica, umjesto konzumiranja proizvoda koji sadrže dodani šećer.

Šipak

Latinski naziv za šipurak ili šipak je Rosa canina. U našim krajevima je jako mnogo rasprostranjen kako po brežuljkastim dijelovima i planinama tako i u nižim predjelima ili uz rijeke. Plodovi s beru ručno, na okolnim terenima u BiH.

U ponudi imamo šipurak ubran u čistoj prirodi i većim dijelom ubran na našim planinama. Široka mreža kooperanata po terenu nam pomaže da našu ponudu obogatimo sa ovom veoma cijenjenom kulturom.

Sve više u zadnje vrijeme vidimo trend i kultiviranja ove kulture, pa očekujemo u skorijoj budućnosti u našoj ponudi imati i kultivirai šipurak.

Šipurak ima izuzetno veliki udio vitamina C u svom plodu. Pored vitamina C šipurak još sadrži i B1, B2, K, organske kiseline, tanine flavonoide, mineralne soli.

Pomaže u liječenju slijedećih bolesti: hepatitis, holangitis, insuficijencija jetre, dijarea, dizentrija, hemoragije, bubrežni kamenac, avitaminoza,regulaciji hormona, čisti krv.

 

Smrekova boba

Smrekova boba lat. Juniperius communis je iztuzetno cijenjena i tražena kultura. Nalazimo je mnogo na našim planinama i uspješno sakupljamo preko naših kooperanata.

Nakon sakupljanja, smrekovu bobu zamrzavamo ili sušimo i pakujemo po želji kupca.

Za lijek se od smreke koriste plodov, iglice, vrhovi grančica i samo drvo. Izuzetno je ljekovita.Smreka ili kako se još našiva kleka se koristi u jačanju živaca i želuca, ćisti krv, djeluje kao antioksidant, izaziva znojenje i liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamenac i pijesak u žući, bubrezima i mokraćnom mjehuru. Preporučuje se u borbi protiv plučnih bolesti i astme. Ljekovitost najviše potiče od eteričnih ulja koja se nalaze u plodovima smreke.  

Plod kleke sadrži do 2,5% etarskog ulja, flavonoide, proantocijane, šećere